Kosttillskott

Den som har drabbats av ME som beskrivs som en neurologisk sjukdom kan ha ett helt liv av trötthet och smärta framför sig. Det här är minst sagt en dyster prognos men man kan mildra de problem som uppstår i samband med sjukdomen genom att förändra sin livsstil och äta på ett sätt som är bra för kroppen. Det är dock viktigt att förstå att det i nuläget inte finns något botemedel mot denna sjukdom som förr brukade kallas för CFS vilket betyder chronic fatigue syndrome som är samma sak som kronisk trötthet. Man kan alltså inte bota tillståndet med kosttillskott och vitaminer, men man kan uppleva en lättnad och eventuellt få en vardag där man faktiskt klarar av att leva på ett normalt sätt utan tunga smärtstillande mediciner.

Är det verkligen ME?

Det första att göra är att ta reda på om man verkligen har ME. Det duger inte att säga att man upplever kronisk trötthet och därför tänker köra igång med kosttillskott rika på C vitamin, B12 och essentiella fettsyror. Självdiagnostisering är inte att rekommendera så se till att besöka en läkare som kan kartlägga dina symptom och utreda om det verkligen rör sig om ME/CFS. Då du väl vet vilken grad av sjukdomen du har så är det dags att dra igång rätt typ av naturlig åtgärd där du på ett bra och effektivt sätt kan vara med och påverka din kropp så att du håller dig på en nivå som gör att du orkar med din vardag.

Må bättre i vardagen

När det gäller ME så har man funnit bevis för att det rör sig om en autoimmun sjukdom som kan förvärras av att man blir sjuk. Det är alltså extra för den som lider av ME att hjälpa immunförsvaret och undvika att bli sjuk av virus- och bakterieangrepp. Det här kan man göra med hjälp av bra kost och av kosttillskott. Förutom att dra nytta av kosttillskotten som ger de viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver så att immunförsvaret kan stärkas så kan man förstås se till att få i sig vanlig kost som har samma fördelar. Ett exempel på detta kan vara alger, och frukt är ett bra sätt att få i sig gott om både vitamin C och antioxidanter. Här kan det vara bra att läsa till sig mer information om alla olika vitaminer och mineraler, en bra sajt vi rekommenderar är VitaminochMineral.se.

I och med att man med vissa aktiviteter kan utlösa symptomen som hänger samman med ME så är det viktigt att man tar reda på hur man ska motionera på rätt sätt så att man inte förvärrar tillståndet genom att köra på alltför hårt och med fel metoder. Det här kan man diskutera med sin husläkare och även med en dietist som är kunnig och som har utarbetat naturliga behandlingsprogram för sjukdomen ME.